MM Jalkapallo 2022

Jalkapallo Argentiina

MM Jalkapallo 2022 pelattiin poikkeuksellisesti kesän sijaan loppuvuodesta (20. marraskuuta 2022 – 18. joulukuuta 2022), sillä isäntämaan Qatarin sääolosuhteet olisivat kesähelteillä olleet pelaajien terveydelle vaaralliset. Lopputurnaukseen osallistui 32 maata, jotka jaettiin kahdeksaan neljän joukkueen alkulohkoon.

Alkulohkojen suurimmasta yllätyksestä vastasi Japani, joka eteni pudotuspeleihin lohkonsa ykkösenä ohittaen myös toiseksi sijoittuneen Espanjan sekä jatko-otteluista pudonneen nelinkertaisen maailmanmestarin Saksan.

MM Jalkapallo 2022 – Marokko kisojen yllättäjänä

Pudotuspelivaiheessa totutusti vain otteluparien voittajat saivat jatkaa turnausta. Neljännesvälierien voittajina nähtiin pääsääntöisesti ennakkosuosikkeja. Ainoan poikkeuksen muodosti Marokko, joka kukisti Espanjan rangaistuspotkukilpailun jälkeen maalein 3-0. Marokosta tuli kisojen yllättäjä joukkueen yltäessä aina pronssiotteluun saakka.

Neljästä puolivälierästä kahdessa ratkaisua jouduttiin odottamaan rangaistuspotkukisaan saakka. Niissä Argentiina kukisti Hollannin ja Kroatia heitti MM Jalkapallo historia menestyksekkäimmän maan Brasilian kotimatkalle. Näiden lisäksi välieriin ylsivät Englannin kukistanut Ranska sekä Portugalin päihittänyt Marokko.

Puolivälierät olivat aika lailla selvää kauraa. Argentiina voitti Kroatian 3-0 ja Ranska iski Marokkoa vastaan tulostaululle lukemat 2-0.

MM Jalkapallo 2022 – jännitysnäytelmä kruunasi kisat

Kun Kroatia oli pronssiottelussa kukistanut Marokon lukemin 2-1 oli vuoden 2022 MM-lopputurnauksessa jäljellä enää finaali. Siitä muodostui kahden huippumaalintekijän johdolla huikea jännitysnäytelmä.

Pitkään näytti siltä, että Lionel Messin 23. minuutin rangaistuspotkuosuma ja Angel Di Marian 36. peliminuutilla tekemä maali olisivat riittäneet mestaruuteen. Ranskan tähtihyökkääjäi Kylian Mbabbe oli kuitenkin toista mieltä ja tasoitti ottelun kahdella osumallaan ottelun viimeisen kymmenen minuutin aikana (80. rangaistuspotku ja 81.).

Kyseisillä maaleilla Ranska venyi jatkoajalle, jossa Mbabbe osui vielä kertaalleen rangaistuspotkusta (118. peliminuutti). Koska Messi oli kuitenkin osunut maalipuiden väliin jo kymmentä minuuttia aiemmin, huipentui finaali rankkarikisaan. Siinä Argentiina oli lukemin 4-2 parempi ja vei mestaruuden Etelä-Amerikkaan.

MM Jalkapallo 2022 – parhaat maalintekijät

Jalkapallon vuoden 2002 MM-kisojen paras maalintekijä oli Kylian Mbabbe (Ranska) 8 osumallaan. Lionel Messi (Argentiina) teki 7 maalia. Neljään osumaan ylsivät Julian Alvarez (Argentiina) ja Olivier Giroud Ranska.

Kolmen maalin miehiä oli yhteensä 7 eri pelaajaa, joiden joukosta vasta löytyivät parhaat Valioliiga-seurojen edustajat. 20 futaria osui kisoissa kahdesti ja 86 pelaajaa sai nimensä tilastoihin osuessaan kertaalleen maalipuiden väliin. Lisäksi kaksi pelaaja teki oman maalin.